Hjärtstartaren räddar liv vid hjärtstopp

Hjärtstartaren har hjälpt till att rädda många personer som fått hjärtstopp. En hjärtstartare är en slags maskin som man kopplar till kroppen på personen som fått hjärtstopp och där efter så ger den av elektriska stötar efter behov för att starta upp hjärtat igen och få det att återkomma till sin normala rytm.

Hjärtstartaren finns tillgänglig på olika ställen i samhället för att du snabbt ska kunna rycka in om det skulle hända någonting. Du behöver inte någon sorts utbildning för att kunna använda hjärtstartaren. Den berättar för dig med en tydlig röst exakt hur du ska göra. Du behöver inte vara orolig för att göra fel. Skulle det visa sig att personen som du kopplat in den på inte behöver någon elstöt så skickar inte heller hjärtstartaren ut det. Den känner nämligen helt själv av hur personens hjärta slår och om personen skulle behöva en elstöt och hur kraftig denna bör vara.

Omkring 10 000 människor om året får hjärtstopp i Sverige. Med hjälp utav hjärtstartaren så kommer många fler liv kunna räddas. Idag så räddas enbart omkring 500 utav alla dessa människor som får hjärtstopp eftersom att dem behöver hjälp omedelbart. Genom att ställa ut hjärtstartare i samhällena så kommer förhoppningvis överlevnads siffran bli mycket högre.

En hjärtstartare är inte särskilt billig och vanligtvis inget privatpersoner köper. Däremot kanske du är intresserad av priset på en hjärtstartare om du ska köpa in det till din arbetsplats. Kolla då in på den länkade webbplatsen ovan.