Tips vid köp av lågenergilampa

Det är inte bara en enda kund som stått frågande med en lågenergilampa i handen och till slut valt att fråga expediterna i affären om den är kompatibel med kundens armatur.  Oftast handlar frågan om  hur många watt som de nya lågenergilamporna är på för att motsvara den klassiska glödlamporna. Men det är inte bara wattstyrkan som är annorlunda.

Tiden att tändas

En kritik som brukar framföras mot lågenergilampor är att de tar ett tag på sig innan de avger full ljusstyrka. Det varierar kraftigt mellan olika modeller och därför finns det en symbol på förpackningen som visar hur lång tid det tar. De modeller som når full styrka inom en sekund kallas för snabbtändande och har blivit populära just på grund av denna funktion.  Ett sätt att komma ifrån problemet med den långa tiden är att välja LED- eller Halogenlampor vilka är direkttändande.

Var ska den användas

När det endast fanns glödlampor på marknaden var det inte svårt att veta vilken lampa som passar vart. Glödlampan gick alltid hem. Men så är inte fallet längre. Alla lågenergilampor är nämligen inte hållbara vid för hög temperatur (bastu) och andra ska enbart användas inomhus.

Dimbar

En nackdel med lågenergilampan i förhållande till glödlampan är att alla inte är dimbara. Det finns de lampor som är dimbara i sig själva dvs. de går att byta ut mot en klassisk glödlampa och dimfunktionen finns där direkt. Det andra alternativet är att köpa till en transformator som kan skapa dimfunktionen. Xcen AB i Värnamo erbjuder dimbara led lampor och även mycket transformatorer

Hållbarheten

Den stora fördelen med lågenergilampan är dess livslängd. En lampa kan med lätthet hålla 25 år vilket gör den betydligt miljövänligare än glödlampan. Även om väldigt få reklamerar en lampa för ca 50kr så finns möjligheten. I konsumentköplagen går det att läsa att man har tre år på sig att reklamera fabriksfel vilket gör att det kan vara lönsamt att spara kvittot i hela tre år från och med att lampan köpts in.