Vad är ägglossning och varför inträffar den?

De flesta kvinnor har varierande kunskap om vad ägglossningen är och när man får den. En kort sammanfattning av vad ägglossningen är att det är en process som normalt inträffar en gång per menstruationscykel. Ägglossningen inträffar när ett ägg är moget att befruktas och lossas från äggstockarna. Runt ägglossningen inträffar den fertila perioden i en kvinnas cykel.

Processen kring ägglossning eller ovulation startar långt innan den inträffar. Det som initierar ovulation är hormonförändringar som startar processen som lossar ägget. Två hormon spelar en viktig roll här, de kallas för östrogen och luteiniserade hormon(LH).

Hur kan man veta när ägglossningen inträffar eller kan man räkna ut när den sker? Under normala omständigheter och regelbundna menstruationscykler är det inte svårt att räkna ut när ägglossning bör inträffa. Ovulation händer mellan 12 till 16 dagar innan nästa förväntade menstruation.

För att räkna ut en ungefärlig tidpunkt för ägglossning behöver man veta hur lång menstruationscykeln är och den bör vara regelbunden. Längden på cykeln brukar variera mellan 23 till 35 dagar. För att få den tidigaste tidpunkten dagen ägglossningen kan inträffa ska man räkna 16 dagar bakåt från nästa förväntade mens, och den senaste räkna 12 dagar tillbaka. Då får man vilken dag i cykeln som är den tidigaste och den senaste dagen i cykeln ägglossning kan inträffar under normala omständigheter.