Vad är ett snabblån?

Ett snabblån kan kort och gott definieras enligt Creddit som ett sätt att få tag i lättillgängliga samt snabba pengar med kort varsel. Med ett snabblån kan man ha pengarna i handen redan efter 24 timmar. Det krävs inte heller några långa utlägg hos en banktjänsteman som ställer flera frågor om vad pengarna ska användas till utan det kan räcka med ett telefonsamtal eller ett sms och så är pengarna dina. Med ett snabblån följer dock en del konsekvenser eller nackdelar. Ingenting kommer gratis här i livet som man brukar säga så självklart finns en hake även med snabblån.

snabblån

En av de absolut största nackdelarna med snabblån är den effektiva räntan. För själva lånet tillkommer också oftast dyra avgifter. Man kan anse att det är alldeles för lätt att ta dessa snabblån, vilket i värsta fall tyvärr kan leda till att man hamnar i en skuldfälla som kan vara komplicerad att ta sig ur. Man bör därför alltid tänka efter innan man tar ett snabblån eller sms-lån. Man bör även se efter vilka leverantörer som finns och vilka av dessa som har de bästa villkoren. Man ska dessutom alltid se till att man är helt säker på att man kan betala tillbaka lånet samt dess avgifter inom avsedd tid. Kolla gärna efter andra alternativ att skaffa fram pengarna på och ha snabblån som ett sista alternativ.

En av de avgifter som följer själva lånet är serviceavgiften som är tänkt att täcka företagets administrativa arbete. Den här avgiften är ofta väldigt hög vilket därmed innebär att lånets ränta i själva verket hamnar på flera hundra procent. Den här summan ska dessutom betalas tillbaka samtidigt som beloppet man lånat. Anledningen till att dessa avgifter för snabblån är så höga beror på att risken som långivarna tar när de lånar ut pengarna är väldigt stor. Det är nämligen låginkomsttagare och kanske till och med de som fått en betalningsanmärkning som utgör den största konsumentgruppen bland de som lånar pengar med hjälp av snabblån eller sms-lån. Det är lätt att lockas av möjligheten att ta snabba och enkla lån för människor med en dålig ekonomi. De kanske rent av ser snabblånet som ett sätt att skjuta upp sina ekonomiska problem för att lösa dem vid ett annat tillfälle. Det som tillhör sanningen dock är att detta andra tillfället aldrig dyker upp vilket innebär att man hamnat i spiralen och kan ha oerhört svårt att ta sig ur den.

Snabblån må vara smidiga och enkla samt gå väldigt snabbt. Men de kan faktiskt sätta en i situationer man kanske inte riktigt räknat med när man lånade den där allra första tusenlappen. Har man riktigt otur kan det innebära att man hamnar i den onda spiralen och inte kan ta sig ur den, vilket till slut leder till att man hamnar hos Kronofogden med lån långt upp över öronen. Det blir genast en väldigt ohållbar och obehaglig situation. Det gäller därför att tänka efter, gärna flera gånger, innan man skickar iväg det där sms:et för sin låneansökan. De pengarna som man förlorat i slutändan hade man kunnat haft mycket roligare för.