Viktgt med hjärt-lungräddning och hjärtstartare

Omkring 10 000 människor i Sverige drabbas av hjärtstopp varje år. Tyvärr så är det bara omkring 500 av alla dessa människor som överlever. Med hjälp av hjärt-lungräddning och att det placerats ut hjärtstartare lite här och var i landet så kommer fler människor få chansen att överleva ett hjärtstopp.

För att känna dig trygg när du gör HLR (hjärt-lungräddning) så kan du gå en HLR utbildning. Över hela landet så finns där instruktörer i HLR och där finns även utbildningar som du kan göra online. Du kan t.ex. kolla in på www.hjartstartare-aed.se för mer information.

När du ser att någon drabbas utav hjärtstopp så bör du så fort som det är möjligt ringa 112. Där efter så ska du utföra HLR på personen samtidigt som du ber någon i omgivningen att hämta en hjärtstartare. Gör du allt detta på mindre än 180 sekunder så ökar du chansen att rädda livet på personen som drabbats av hjärtstopp.

Att använda en hjärtstartare är väldigt enkelt. Så fort du startar hjärtstartaren så berättar den för dig exakt hur du ska göra så du behöver inte någon utbildning för att använda hjärtstartaren. Du behöver inte vara orolig över att råka göra fel. Skulle du koppla hjärtstartaren fel eller koppla den på en person som inte är i behov av en hjärtstartare så säger hjärtstartaren ifrån. Lita på hjärtstartaren och försök att behålla lugnet i väntan på att ambulansen kommer. Genom att vara vaksam och ta initiativ så fort någon drabbas av hjärtstopp så kan fler liv räddas.